Sůl nad zlato
Dr. Paul C. Bragg
Jak se stala sůl životným zvykem lidí
Biochemik Bunge poukázal na to, že v dávných dobách existoval vyrovnaný stav minerálů sodíku a draslíku. Deště však v průběhu staletí soli sodíku spláchly. Postupně nastal na zemi nedostatek sodíku. Potraviny však vykazovaly vysoký obsah draslíku. Z toho vyplynulo, že u zvířat a lidí se vyvinula touha po něčem, co mělo tento nedostatek odstranit.
Našli chudou a nebezpečnou náhradu v anorganickém chloridu sodném, který byl rovněž označován jako kuchyňská sůl.
Přijetí soli jako náhrady za přírodní sodík může být srovnáváno s přijetím anorganického draslíku pro zásobování těla draslíkem. Obojí jsou chemické látky a nemohou být buňkami v těle asimilovány. Protože všechny anorganické chemikálie jsou pro trávicí orgány škodlivé, měli bychom také pochopit, proč žaludek vyvíjí náhlou a enormní žízeň po požití soli. Žaludek reaguje prostě a jednoduše na cizí substanci a stará se co nejrychleji ji odstranit z těla pomocí ledvin. Jistě si umíte také představit, jaké účinky to má na citlivý filtr ledvin. Ze všech orgánů těla jsou ledviny nejvíce náchylné na poškození, které může vyvolat sůl. Co se stane, když se spotřebuje více soli, než jsou ledviny schopny vyloučit? Přebytek je ukládán do různých částí těla, nejvíce do noh a spodních částí končetin. Tím může dojít k otékání noh a spodních částí končetin.
Tělo se automaticky pokouší chránit své tkáně proti tomuto jedu, tedy soli, a ředí ji vodou. Tkáně zcela nasáknou vodou a zejména nohy a kotníky otékají a bolí. Sůl však není škodlivá pouze pro ledviny. Způsobuje také poškození srdce. I nízké množství soli již může být u některých srdečních onemocnění nebezpečné. Činnost srdečního svalstva je regulována koncentrací a rovnováhou přírodních organických solí sodíku a draslíku v krvi. Přebytek sodíku vede k poruše této činnosti. Bušení srdce a krevní tlak se zvyšují.
Na základě lékařské statistiky je možno prokázat, že Japonci trpí většinou na vysoký krevní tlak. Jsou známí tím, že jsou největšími spotřebiteli soli na světě.
Ovlivňování krevního tlaku solí
Co způsobuje vysoký krevní tlak? Vědci pro to znají mnoho příčin: napětí, stresy, jedovaté substance, např. cigarety, škodlivé plyny, přísady do potravin, prostředky pro boj proti škůdcům, vedlejší účinky léků - a v neposlední řadě je brána v potaz i industrializace. Co můžete dělat, abyste se ochránili? Odstraňte pokud možno ze svého prostředí příčinu. Existují však příčiny vysokého tlaku, kterým můžete zcela zabránit. Jednou z takových hlavních příčin je i chlorid sodný.
Dosud jsme hovořili pouze o tom, jak dochází ke zvýšenému krevnímu tlaku u "normálních občanů". Existují ale miliony lidí, kteří trpí otylostí a na které rovněž působí sůl. Je známo, že nadváha souvisí často se zvýšeným krevním tlakem. Existuje spojení mezi nadváhou a vysokým krevním tlakem?
Mýtus "solného lizu"
Je strava s nízkým obsahem soli nedostatečná? Potřebujeme sůl k tomu, abychom se cítili těsně dobře? To je všeobecný názor, ale je také správný? Lidé tvrdí, že zvířata putují na míle daleko, aby vyhledala místa, kde se nachází sůl. Sám jsem se zabýval tzv. "solnými lizy" divoké lesní zvěře. Nejednalo se o žádný organický ani anorganický sodík. Místo toho tam byl přebytek organických minerálních a jiných výživných látek, po kterých zvířata toužila.
Proč dostávají krávy velké množství soli?
Kdo vložil svůj kapitál do mléčné farmy, chce přirozeně mít i co největší zisky. Farmář zjistil následující: "Když je kravám dán k dispozici k lízání solný bok, pak více pijí. Čím více vody pijí, tím více produkují mléka." Výsledek je však, že litr mléka obsahuje také vysoký podíl soli - 1,5g/l. Když navštívíte školy a prohlédnete si tělesnou stavbu různých dětí, budete překvapeni, kolik dětí je obézních. Tyto děti spotřebovávají velké množství mléka a jejich další strava obsahuje rovněž vysokou koncentraci soli. Vyzkoušejte si to sami v obchodech s potravinami. Narazíte na množství konzervovaných potravin - všechny obsahují sůl. Sůl v mléce, sůl v zelenině a téměř ve všech potravinách. Když to všechno shrneme dohromady, můžeme lehce zjistit, proč jsou na prvním místě onemocnění srdce. Jsme společnost závislá na soli: sýry, zelenina, chleba a téměř všechna naše oblíbená jídla jsou přesycená solí. Dokonce i dětský výživa je plna soli.
Důkazy o tom, že sůl není nutná
Německo-africké oddíly vtrhly do Egypta. Před El Alemeinem prohrály těžkou bitvu. Rozžhavenou pouští táhly stovky kilometrů zpět. Když tažení skončilo, našli Angličané poražené oddíly v dobrém tělesném stavu, ačkoliv němečtí vojáci nedostávali žádné solné tablety. Tato příhoda z dějin potvrzuje přesně to, co si myslím i já, totiž že člověk nepotřebuje žádnou sůl ani v horké poušti.
Podle vědeckých výzkumů se stalo následující: Po několika dnech aklimatizace přestalo tělo ztrácet sůl pocením. Zřejmě existuje normalizační mechanismus, který konzervuje tělo vlastní sodík. Přizpůsobená výkonnost během různého počasí u lidí s neslanou stravou poukazuje na to, že domnělá spotřeba soli během horského počasí byla zcela přehnaná.
Zelenina, ryby i maso obsahovaly opravdu dostatek přírodního sodíku, aby pokryly přirozenou potřebu těla po sodíku. Důkaz pro to je možno najít v minulosti mnoha národů, které nikdy nepoužívaly sůl.
Kolik soli může tělo denně tolerovat?
Kvůli této otázce bylo zahájeno mnoho dodatečných výzkumů. Názor vědců se různí. Od půl gramu do jednoho gramu denně. Průměrně konzumuje člověk denně 15-30x více soli než je toleranční mez.
Tato vysoká konzumace je podmíněna nadbytečným množstvím soli téměř všech průmyslově produkovaných potravin. Sůl je v chlebu, v sýru, v masných výrobcích, zelenině a stovkách dalších potravin.
Narodil jsem se a byl vychovám ve Virgínii, USA. Dramatické případy smrti způsobení předávkováním solí byly zaznamenány v nemocnici v Binghamtonu, New York. Jistý počet dětí zde zemřel, když byla do jejich mléka nedopatřením dána sůl. Jedno dítě zemřelo na toto předávkování velice rychle. Tělo potřebuje přírodní, organický sodík, žádnou kuchyňskou sůl, která je anorganickou chemikálií. Přírodní sodík můžeme tělu dodávat v organické podobě, např. červenou řepou, celerem, mrkví, brambory, řepou, mořskými rostlinami, řeřichou a je ještě mnoho jiných přírodních potravin.
Myslete na to, že organické minerály jsou jedinými substancemi, které jsou žijícími buňkami zužitkovány.
Odstraňte sůl ze svého těla půstem
Mám 50leté zkušenosti s půstem a zjistil jsem, že tělo může být zbaveno soli jednou 4 denní léčbou hladem.
Opět může být použito vyhodnocení moče jako důkaz použití soli. Podrobte se 4 denní léčbě hladem a pijte pouze čistou vodu. Během těchto 4 dnů se do vašeho těla nesmí dostat nic jiného než pokud možno destilovaná voda. Množství vody, kterou můžete vypít, je neomezené.
Sotva budete věřit k tomu, jaké zázračné změny se dějí ve vašem těle v době půstu. Mocné vitální síly, které jsou jinak používány pro zpracováni potravy, jsou nyní připraveny výlučně k tomu, aby odstranily nečistoty a jedy uzavřené v tělesných buňkách a vitálních orgánech. Nastává omlazení miliónů tělesných buněk.
Když jste své tělo podrobili po 4 dny kúře odstraňování soli, neměli byste mu sůl nadále dodávat. Je to přirozeně těžká úloha, protože jak již jsme se zmínili dříve, spousta potravin obsahuje sůl už od výrobce. 24-36 hodinová léčba týdně hladem vám však pomůže odstraňovat sůl z vašeho těla pravidelně.
Já svá jídla nikdy nesolím. V Braggově domácnosti neexistuje prostě sůl. Kořeníme bylinami, které zlepšují chuť jídla. Pravidelným půstem a nesolením sami zjistíte, jak lépe vypadáte a jak lépe se cítíte. A jak nádhernou, sladkou chuť máte v ústech. Zjistíte mnoho pozitivních změn, když se začnete postit a omezíte solení.